Open synagogedienst Open synagogedienst

Door de grote belangstelling voor de open synagogedienst op 17 januari a.s. in de Emmaüskerk is het helaas niet meer mogelijk zich aan te melden.

Een goed verhaal: Open synagogedienst in Emmaüskerk.
De mogelijkheid om een synagogedienst bij te wonen in Nederland zijn beperkt. Daarom organiseert rabbijn Tamarah Benima in plaatsen waar belangstelling is een open synagogedienst waar iedereen welkom is.
We nodigen u uit voor een open synagogedienst. In 1942 werd er in de synagoge van Middelharnis voor het laatst een dienst gehouden. Op 2 mei 1942 werd het dragen van de Jodenster verplicht en vanaf augustus 1942 werden de eerste Flakkeese Joden weggevoerd naar de vernietigingskampen. De grootste deportatie vond begin november van datzelfde jaar plaats. Met uitzondering van een handvol onderduikers werden alle Joodse inwoners weggevoerd en vermoord.
De open synagogedienst, is precies hetzelfde als een vrijdagavonddienst in de synagoge: met gebeden, gezangen, derasja (preek), gebed voor overledenen, etc. Het wordt de aanwezigen gemakkelijk gemaakt om mee te zingen. Hoewel veel van de dienst in het Hebreeuws zal zijn is kennis van het Hebreeuws niet nodig. De opzet van de avond: vanaf 19.00 uur, inloop met koffie, thee en lekkernijen. Van 19.30-20.30 uur Kabbalat Sjabbatdienst/vrijdagavonddienst. Van 20.30-22.00 uur Kiddoesj, met zegenen van de Sjabbat, wijn en brood, en lekkernijen en gezelligheid. De Open synagogedienst is een gezamenlijk initiatief van de Emmaüskerk en de Exoduskerk.