Johannes Passion Johannes Passion

Johannes Passion


Zij zijn ieder jaar in de tijd voor Pasen alom aanwezig: de Mattheüs en de Johannes Passion van Joh. Seb. Bach. In het afgelopen seizoen hebben wij met veel belangstelling de Mattheüs Passion besproken en beluisterd; dit jaar komt de Johannes Passion aan de beurt.
Veel deskundigen vinden de Johannes Passion intiemer en van meer religieuze en muzikale diepgang dan de Mattheüs. Of dat samenhangt met de populariteit van deze meesterwerken is natuurlijk niet vast te stellen. Iedereen moet daar zelf maar over oordelen.
De Johannes Passion bestaat, net als de Mattheüs, uit twee omgelijke delen. De hoofdmoot is uiteraard het lijdensverhaal uit het evangelie van Johannes. Daar komen 12 koralen bij en acht aria’s.
Alles bij elkaar is het een indrukwekkend muziekstuk dat nadere toelichting verdient.
Deze toelichting komt van onze eigen predikant, ds. Jan de Visser, en op de laatste avond is ook Rinus Verhage te gast. Rinus is de dirigent van het oratoriumkoor Laudando uit Middelharnis. Dat koor voert op zaterdag 28 maart 2020 de Johannes Passion uit in de grote Kerk van Middelharnis. Het leek ons als commissie Vorming en Toerusting een mooie gelegenheid om de dirigent van Laudando te betrekken bij deze leeravonden rond de Johannes Passion.
Deze avonden worden gehouden( let op de laatste avond) op:
dinsdag 3 maart, dinsdag 17 maart en donderdag 26 maart 2020.
Deze avonden hebben als aanvangstijdstip 19.30 uur.


 
terug